6 redenen waarom je Engels zou moeten leren.

Na de eigen taal spreken de meeste mensen Engels in Nederland. Er zijn veel mensen die perfect Engels spreken al dan niet op zakelijk niveau voor bedrijfsdoeleinden of gewoon het huis tuin en keuken Engels. Daarnaast is er nog altijd een hele grote groep die wel een beetje Engels spreekt waarmee ze zich kunnen redden maar nogal altijd ver van perfect Engels spreken is.

Dan hebben we het nog niet gehad over het lezen en schrijven van Engels. Want ook hier zit een groot verschil in. Veel mensen die basic Engels spreken weten bijvoorbeeld niet hoe je bepaalde woorden schrijft. Dit terwijl Engels toch echt de 1e wereldtaal is je er persoonlijk echt heel veel voordeel uit kunt halen wanneer je de taal vloeiend spreekt en schrijft.

Waarom een cursus Engels volgen?

Om je op weg te helpen en vooral te motiveren voor het volgen van een cursus Engels gaan we je in dit artikel 6 redenen geven waarom je Engels zou moeten leren. Het kan zijn dat je nu denkt, maar ik spreek de taal prima. Verdiep je dan eens in zakelijk Engels, of Cambridge Engels, en stel jezelf dan nog een keer de vraag begrijp ik de taal echt goed? Hier alvast een website met cursussen Engels leren op elk niveau, zowel zakelijk als voor beginners en gevorderden.

1. Ontmoet mensen uit verschillende culturen.

Wanneer je vloeiende Engels spreekt en schrijft kun je letterlijk in contact komen met de wereld. Je kunt mensen van over heel de wereld ontmoeten waarmee je al dan niet in het echt of op afstand (online) een relatie opbouwt. Dit kan overal zijn, denk aan online communities, games, fora’s, social media etc. Op deze manier kun je interesses delen, meer over andere culturen en tradities te weten komen en hoe mensen in andere landen leven.

2. Je leert je beter concentreren waardoor je nog beter kunt leren.

Meerdere wetenschappelijk onderzoeken laten zien dat mensen die meerdere talen beheersen beter zijn in het leren van nieuwe dingen. Dit heeft deels te maken met het feit dat door te lezen (het geen wat je bij een studie doet) je jezelf leert om lang je concentratie vast te houden. Vooral vandaag de dag leren we ons onbewust om de hele dag door korte zeer diverse informatie op te nemen. Zo leren we onze hersenen om niet meer te kunnen focussen. De vele informatie op social media en alle websites die je bezoekt zijn hier een voorbeeld van. Je leest de hele dag door korte info en traint je brein op een verkeerd emanier. Door te leren train je jezelf weer om je concentratie langer op een onderwerp vast te houden. Waardoor je niet alleen meer leert, maar ook steeds langer de focus kunt vasthouden.

3. Meer kans op de arbeidsmarkt.

Je kunt er bewust voor kiezen, maar het vloeiend Engels spreken en schrijven opent wereldwijd deuren en daarmee kansen. Zeker wanneer je zakelijk Engels beheerst zijn veel bedrijven in je geïnteresseerd, denk bijvoorbeeld aan vertaalbureaus.  Zakelijk Engels cursussen zijn meestal op HBO niveau of hoger en laat je daarmee direct zien wat je in huis hebt. Het komt niet alleen heel representatief over maar laat ook zien dat je bereid bent om te leren, iets waar bedrijven rekening mee houden bij het aannemen van nieuw personeel. Hoewel zakelijk Engels niet altijd vereist is, kun je met vloeiend basis Engels al een eind komen en later via het bedrijf altijd nog een cursus zakelijk Engels volgen.

4. Makkelijker wereldwijd communiceren.

Bij reden een schreef ik al dat je door het goed spreken en schrijven van de taal nieuwe mensen kunt ontmoeten. Ook de eenzijdige communicatie wordt beter met het leren van Engels. Zeker wanneer je op reis bent heb je hier baat bij, alle vliegvelden hebben hun informatieborden en bewegwijzering in het Engels. Maar ook handleidingen, en buitenlandse websites behoren ineens tot de mogelijkheden voor het vinden van nuttige informatie. Engels leren kan dus indirect leiden tot nieuwe inzichten andere studies of cursussen en nieuwe kansen in het algemeen.

5. Je zult kunst en cultureel erfgoed beter begrijpen.

Tijdens vakanties zoals stedentrips en het bezoeken van bezienswaardigheden zoals musea, historische plekken en gebouwen kun je veel leren aangezien dit in elk land veelal in het Engels wordt uitgelegd. De geschiedenis, de verhalen achter de bezienswaardigheden worden in het Engels beschreven zodat toeristen uit alle delen van de wereld het kunnen lezen. 

Ook wanneer je een verhoogde interesse in kunst hebt gaat er een wereld voor je open wanneer je Engels hebt geleerd. Kunst komt overal vandaan en om de filosofie, het verhaal en de mensen achter de kunst te begrijpen zul je toch Engels moeten spreken. Wat dat betreft kent kunst geen grenzen en is ook daarbij Engels de algemene voertaal.

6. Ontmoet, vergader, spreek, lees en reis vol zelfverzekerdheid.

Ik raad Engels leren zeker aan. Er gaat een hele wereld voor je open het is kortzichtig om vanuit een nationalistische gedachte het alleen bij je eigen taal te houden terwijl de wereld zo mooi is en je dit door het leren van Engels allemaal kunt ervaren. Of je nu reist of niet, Engels is overal. Zodra je je telefoon of computer aanzet heb je al te maken met Engels. Je zult zelfverzekerder in het leven staan en elke ontmoeting met een Engels sprekend persoon met het volste vertrouwen in gaan dat je elkaar begrijpt. De cursussen die je op de eerder vermelde website kan vinden zijn perfect om als werkende een studie te gaan volgen.

Edit