Alles wat je moet weten over webhosting

Bijna elke website die je bezoekt, wordt gehost op een externe server. Dit zorgt ervoor dat de website over de hele wereld bereikbaar is, omdat het niet op een lokale computer staat. Ook voor webpagina’s waar je bijvoorbeeld kunt inloggen in een persoonlijk account, kan een hosting website meer bescherming bieden. 

Hoe werkt hosting?

Wanneer je gebruik maakt van hosting, huur je eigenlijk een stukje van een server om jouw website op te runnen. Op deze server staat de website als het ware altijd online en kan iedereen er gebruik van maken. Maar ook als mensen een account op je website kunnen aanmaken, wordt die informatie veilig op die server opgeslagen. Het is namelijk zo dat als je een website host op je eigen persoonlijke computer, die alleen bereikbaar zal zijn als jouw computer ook daadwerkelijk aan staat. Dit is natuurlijk niet handig voor een bedrijf!  

Wat heb je nodig om een website op te zetten?

Als je van plan bent om een eigen bedrijf te starten en dus ook een eigen website wilt opzetten, is het slim om gebruik te maken van webhosting. Maar waar moet je verder nog aan denken? Naast een stuk server als ‘grond’ voor je website, heb je ook een originele domeinnaam nodig. Dit is het stuk wat na ‘www’ komt als je een site bezoekt. Tot slot heb je ook de daadwerkelijke website nodig. Dit is het ‘huis’ wat je gaat bouwen op het stuk grond wat je hebt.  

Er zijn gelukkig verschillende websites die je kunnen helpen met elk van deze stappen. Een website bouwen kan heel makkelijk met behulp van bijvoorbeeld WordPress of Joomla. Hier kan je kiezen uit voorgemaakte formats en kleurenschema’s om een mooie en goed functionerende website te maken. Daarnaast heb je dus ook sites die voor een klein bedrag per maand jouw website willen hosten. Je betaalt als het ware maandelijks huur om je huis daar online te laten staan! Deze sites nemen doorgaans voor dat bedrag ook de beveiliging en het maken van backups voor je over. 

Je kunt deze stappen allemaal apart van elkaar zetten, maar om het helemaal makkelijk te maken kan je ook een compleet hostingpakket in de armen nemen! Hier krijg je veel extra’s bij, sommige dingen heb je waarschijnlijk nog niet eens over nagedacht.

Wat houdt een hostingpakket in?

Een hostingpakket is een pakket voor het opzetten en goed draaiende houden van een professionele website. Bij deze pakketten krijg je vaak een gratis domeinnaam, een stukje van een server voor het hosten, beveiliging tegen hackers en virussen, support bij problemen en vragen, backups en mailboxen voor jou en eventuele medewerkers. Wanneer je besluit om van dit soort services gebruik te maken, zal het runnen van je bedrijf een stuk makkelijker gaan. 

Waarom dit de juiste stap kan zijn voor jouw bedrijf

Veel mensen zijn namelijk niet zo handig als het gaat om computers. Als je een goed idee hebt voor een business, heb je niet altijd de zin of de mogelijkheid om je ook nog eens te verdiepen in webhosting. Daarom bestaan er tegenwoordig services die een groot deel van je willen overnemen. Waar je ook nog goed naar kunt kijken, is de inhoud van deze websites die hosting services aanbieden. Soms wordt er bijvoorbeeld ook een SSL-certificaat bij gedaan voor jouw website. Dit helpt niet alleen met betere beveiliging, maar zorgt er ook voor dat jouw site hoger op de lijst van zoekresultaten komt te staan. Het is dus ook beter voor business!

Edit