Alles wat je over snurken moet weten

Snurken wordt vaak als iets onschuldigs afgedaan, maar het kan wel degelijk gevolgen voor je gezondheid hebben. Bovendien is snurken niet alleen vervelend voor de snurker zelf, maar ook voor de eventuele partner die naast je ligt. Maar hoe ontstaat snurken eigenlijk, wat zijn de gevolgen en wat kun je tegen het gesnurk doen? Lees verder en je weet het.

Waarom snurken mensen?

Tijdens je slaap ontspannen je spieren, waardoor de keelspieren ervoor zorgen dat de keelholte iets smaller wordt. Aangezien je tong ook een spier is, verslapt die ook. Als de tong vervolgens naar achteren zakt zorgen de smallere keelholte en de tong er samen voor dat het ademen lastiger wordt en kan daardoor onder andere de huig gaan trillen. Daaruit komt vervolgens het snurkgeluid voort. Wanneer je op je rug slaapt wordt het snurken al snel erger, omdat de tong door de zwaartekracht immers gemakkelijker naar beneden zakt.

Wat zijn de oorzaken van snurken?

In principe zijn de oorzaken van snurken te herleiden naar het lichaam. Denk bijvoorbeeld aan ophopingen van vetweefsel, ontstekingen in de luchtwegen en verkoudheid. Daarnaast is er een aantal oorzaken ter herleiden naar het gedrag van snurkers.

Zoals we al aangaven helpt het slapen op de rug snurken vaak in de hand. Daarnaast kan het gebruik van spierverslappende middelen en voeding het snurken erger maken. Met name het drinken van alcohol, roken en het gebruik van medicatie die je spieren verslapt kunnen ervoor zorgen dat het snurken heviger wordt.

Wat zijn de gevolgen van snurken?

De gevolgen van snurken zijn divers, maar een klacht waar je snel last van kunt krijgen, is vermoeidheid. Door het snurken gaat de kwaliteit van je nachtrust achteruit, waardoor je minder fit wakker wordt. De vermoeidheid kan vervolgens voor andere klachten zorgen, bijvoorbeeld hoofdpijn, een minder goed concentratievermogen en een lagere weerstand. 

Een probleem dat vaak wordt onderschat, is dat je ook relatieproblemen kunt krijgen. Je partner slaapt immers ook minder goed door je gesnurk, waardoor er op langere termijn irritaties en ruzies kunnen ontstaan.

Wat kun je tegen snurken doen?

Omdat snurken een groot probleem is, zijn er veel bedrijven die daar handig op inspelen door anti snurk producten op de markt te brengen. Denk aan anti snurkbeugels, anti snurkbanden en neusspreiders. Ook zijn er kussens verkrijgbaar die het snurken tegen kunnen gaan. Een handig overzicht van een aantal producten die mogelijk het snurken kunnen verminderen, vind je hier: https://www.snurken.net/oplossingen-tegen-snurken/.

Indien hulpmiddelen onvoldoende helpen, kunnen medicijnen mogelijk een oplossing zijn. Ook zijn er operatieve oplossingen mogelijk als niets helpt. Echter, wat je ook doet om het snurken tegen te gaan, het is altijd verstandig om eerst het gesprek met je huisarts aan te gaan om te kijken wat het beste bij jouw situatie past.

Meer weten over snurken en hulpmiddelen?

Heb je behoefte aan aanvullende informatie over snurken en hulpmiddelen om snurken tegen te gaan? Kijk dan eens op www.snurken.net. Naast nuttige informatie, kun je ook eenvoudig hulpmiddelen online bestellen.

alarm, bed, binnenshuis

Edit