Cadeautips voor ouderen

Cadeautips voor ouderen

Een cadeau krijgen is vaak net zo leuk als iemand anders een plezier doen met een cadeautje. We vinden het immers allemaal prettig om zo nu en dan het gevoel te krijgen dat we speciaal zijn. Voor ouderen is er daarnaast nog een bijkomstige reden om hen zo af en toe te verrassen met een klein presentje. Het juiste cadeau kan er namelijk aan bijdragen dat ouderen meer genieten van het leven, scherp blijven en hun sociale contacten zelf ook de nodige aandacht geven.

Wat is belangrijk bij het kiezen van het juiste cadeau?

Ouderen zeggen vaak dat ze alles wel gezien hebben en gelukkig zijn wanneer het met de kinderen allemaal goed gaat. Zou je de meerderheid van de ouderen geloven, dan zou je denken dat ze niet op een geschenk zitten te wachten. Niets is echter minder waar! Ouderen vinden het stiekem geweldig wanneer je hen verrast met een onverwacht presentje. Dat kan een bos bloemen zijn, maar ook een cadeau met bepaalde emotionele waarde. Een uitvergrote foto van een bijzondere gelegenheid uit het verleden bijvoorbeeld of een mok met een familiefoto. Daarnaast kun je er ook voor kiezen een meer praktisch cadeau te kiezen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een massagekussen of een grote kalenderklok die geluid maakt om de senior te helpen herinneren dat er een belangrijke afspraak aan zit te komen. Verder kun je er voor kiezen om een cadeau te geven waarmee de senior zijn of haar tijd wat aangenamer kan vullen, zoals bijvoorbeeld een spelletje.

Geef een spel cadeau!

Bij het spelen van een spel denken we vaak aan kleine kinderen of gezellig aan de eettafel met het hele gezin een spel spelen. Ouderen kunnen zich echter ook uitstekend vermaken met een goed gekozen spel. Natuurlijk zijn er genoeg senioren die zelfs op hoge leeftijd nog een zeer volle sociale agenda hebben. Zij zullen wellicht aangeven helemaal geen tijd voor spelletjes te hebben. Maar er zijn ook genoeg ouderen die een wat minder druk sociaal leven hebben. Problemen met de gezondheid houdt deze groep ouderen bijvoorbeeld aan huis gekluisterd of voorkomt dat zij al te lang van huis kunnen zijn. Een spel kan dan een ideaal cadeau zijn om ouderen niet alleen op een gezellige manier bezig te houden, maar ook om het geheugen scherp te houden. Een schaakbord is bijvoorbeeld een uitstekend cadeau voor mensen die op hogere leeftijd zijn. Het spel kan in een rustig tempo gespeeld worden en verveelt nooit.  

De voordelen van schaken

Schaken kent voor iedereen een groot aantal voordelen. Kinderen leren bijvoorbeeld door het schaken strategisch denken. Voor senioren geldt dat zij van diezelfde strategisch denkvaardigheid gebruik maken, alleen dan op een andere manier. Bij schaken moet de speler vaak meerdere stappen vooruit denken en dat houdt de hersenen scherp en flexibel. Schaken is bijvoorbeeld een zeer goede remedie om dementie tegen te gaan. Tot slot is schaken een spel dat niet in een al te hoog tempo gespeeld hoeft te worden. Staat er een verjaardag van een senior op de kalender, overweeg dan eens een schaakspel cadeau te geven. 

Edit