Hoe veroorzaak je een fietsongeluk?

fiets

Je herkent het vast wel, iedereen maakt ooit eens een ongeluk mee tijden het fietsen. Als fietser ben je er kwetsbaar en daarom snel een doelwit voor het overige verkeer. In dit artikel ga ik je vertellen wat hiervan de oorzaken zijn.

Oorzaken

Er zijn vele mogelijke oorzaken, waarbij je met je fiets ten onder gaat. Het hoeft niet altijd aan jezelf te liggen, want het kan ook afhangen van het overige verkeer. Een van de oorzaken kan zijn dat je fiets op een slechtwegdek. Een slechtwegdek kan zorgen voor onstabiliteit tijdens het fietsen, waardoor je snel ten valt raakt. Je verliest je evenwicht en dat veroorzaakt je val. In de meeste gevallen zijn dit geen extreme ongelukken, maar je kunt flink naar terecht komen. Een andere mogelijke oorzaak kan zijn dat je roekeloos rijdt. Fietsers zijn zich vaak niet bewust van alles wat om zich heen af speelt en fietsen vaak snel door. Roekeloos rijden kan extreme gevolgen hebben. Het is dus zeer verstandig om als fietsen goed op te letten, want als er ook maar een auto, iets tegen je aankomt, krijg je een behoorlijke klap en dat gun je niemand. Als fietser moet je extra oppassen in het verkeer, want je valt onder de categorie kwetsbare bestuurders. Het kan ook zijn dat je tijdens het fietsen bepaalde dovende middelen hebt genomen, wat invloed heeft op je rij gedrag. Let hierbij op dat als je dit gebruikt, je niet op een fiets gaat stappen, want je hebt je zelf niet meer in controle.

Gevolgen

De gevolgen tijdens een ongeluk als fietser kunnen van matig tot extreem zijn. Het kan je leven kosten. Een fietser is vrijwel nooit degene die aansprakelijk is, maar alsnog kan het wel je eigen schuld zijn. Wees je bewust van de gevolgen en doe niet zomaar iets. Het is zonde als je door een fietsongeluk, wat jezelf had kunnen voorkomen, schade overhoudt.

Benieuwd naar juridische hulp bij ongelukken? Bekijk dan de website: https://www.juridischbureauletselschade.nl/verkeersongeval/fietsongeval/

Edit