Hoe weet ik wat de beste wachtwoordmanager is?

Het gebruik van wachtwoordmanagers wordt bekender onder mensen. Zeker nu digitalisering bij bedrijven steeds grotere vormen aanneemt. Langzaam maar zeker worden meer mensen bewust van hun internet veiligheid en beseffen ze dat niet een virusscanner, firewall of beveiligde internetverbinding het belangrijkste is. Maar dat juist het goed omgaan met je wachtwoorden van essentieel belang is.

Begrijp me niet verkeerd het gebruik van een virusscanner en bijvoorbeeld een virtueel privénetwerk raad ik nog steeds ten strengste aan. Echter is jouw password management van groter belang om te voorkomen dat internetcriminelen er met jouw gegevens vandoor gaan.

Waarom een wachtwoordmanager?

Je zult altijd hetzelfde van alle internet security experts horen. Deze zijn het allemaal eens dat een goede internetveiligheid begint met verantwoord wachtwoordbeheer. Dit zijn de meest voorkomende en essentiële handelingen die je kunt toepassen.

 1. Gebruik nooit tweemaal hetzelfde wachtwoord.
 2. Zorg dat wachtwoorden niet op elkaar lijken.
 3. Bedenk niet te raden wachtwoorden
 4. Vermijd namen, geboortedata en andere informatie die online over je te vinden is.
 5. Gebruik een combinatie van cijfers, symbolen en grote en kleine letters.
 6. Bedenk lange wachtwoorden.
 7. Schrijf ze niet op een papiertje dat je laat liggen.
 8. Bewaar je wachtwoorden niet op je computer.

Als je dit elke keer weer toepast heb je voor elk account een uniek en sterk wachtwoord. Het zal je direct opvallen dat er een ander probleem optreedt. Namelijk dat dit extreem veel tijd en management van je vergt. Iets waar je eigenlijk gene tijd voor hebt en dit is wen die ervoor zorgen dat je internet veiligheid verhoogt wordt. Echter wanneer je je wachtwoorden management niet up to date hebt. Blijf je gevaar lopen. Datalekken komen gigantisch vaak voor bij de grootste en best beveiligde bedrijven. Hierdoor komen jouw gegevens letterlijk op straat te liggen en kan iedereen jouw e-mailadres en wachtwoord gebruiken om in te loggen bij je account. Vervolgens is het een koud kunstje om erachter te komen welke online diensten en platformen je nog meer gebruikt met hetzelfde wachtwoord en mail adres.

Gebruik een wachtwoordmanager.

Omdat het gebruik van sterke en verschillende wachtwoorden van essentieel belang is. Maar dit veel werk van je eist om goed te doen. Raad ik je aan om een wachtwoordmanager te gebruiken. Er zijn zowel gratis als betaalde wachtwoordmanagers beschikbaar, echter kan ik meteen verklappen dat de gratis varianten erg beperkt zijn. Wellicht ideaal om een van de wachtwoordmanagers te testen maar ik raad je aan om snel over te gaan tot de premium betaalde versie ervan. 

Zoals de naam het zegt doet zo’n wachtwoordbeheer software en app het management van jouw inloggegevens en wachtwoorden die bij elk account horen. Sterker nog er zijn veel functies die het gebruik van zo’n app ideaal maken. 

 1. Je kunt supersnel sterke wachtwoorden laten genereren zodra je ergens een account aanmaakt. 
 2. Je kunt instellen dat je met één klik kunt inloggen. 
 3. Je hoeft zelf nog maar een hoofdwachtwoord te onthouden.
 4. Je kunt extra beveiligingslagen invoeren zoals biometrisch inloggen of via 2FA.
 5. De apps zijn beschikbaar op alle apparaten en alles in 24/7 in sync.
 6. Je kunt ook betaalgegevens toevoegen om snel met een klik online te betalen op webshops.
 7. Je kunt belangrijke documenten in een digitale kluis opslaan.

Zoals je ziet zijn er gigantisch veel voordelen bij het gebruik van een wachtwoordmanager. Je verhoogt niet alleen je online beveiliging maar bespaart ook ontzettend veel tijd bij het beheren van al je accounts.

Wat is de beste wachtwoordmanager?

Om erachter te komen welke wachtwoordmanager voor jou werkt zou je enkele met elkaar kunnen vergelijken. Daarvoor kun je deze site gebruiken waar je meerdere op basis van hun belangrijkste kenmerken met elkaar kunt vergelijken. Zo kom je er op een efficiënte manier achter wat de beste wachtwoordmanager voor jou is.

Om te bepalen of je een gratis dienst of een betaalde app gaat downloaden kun je jezelf een aantal vragen stellen.

 1. Waarvoor ga ik de software voornamelijk gebruiken?
 2. Hoeveel wachtwoorden en accounts wil ik kunnen beheren?
 3. Is het voor privé of zakelijk gebruik?
 4. Wil je een app voor jezelf of een dienst voor het hele gezin.
 5. Wil je ook andere gegevens kunnen opslaan, zoals creditcards?
 6. Wil je wel of niet gevoelige informatie zoals documenten, contracten in een beveiligde digitale kluis opslaan?
 7. Voor welk besturingssysteem, apparaat en platform ga je het gebruiken?

Dit zijn maar enkele vragen om je een idee te geven van hoe je nu bepaald wat de beste wachtwoordmanager voor jouw gebruik is. Wees kritisch en kijk goed naar je wensen voor je overgaat tot een abonnement of aankoop.

Edit