Is een zorgverzekering verplicht en wat gebeurt er als je niet verzekerd bent?

zorgverzekering

Deze vraag horen we vaker, daarom dachten wij laten we hier een artikel over schrijven. Veel mensen vragen zich namelijk af of een zorgverzekering verplicht is, en wat er gebeurt wanneer je niet verzekerd bent. Hier gaan we inhoudelijk op in.

Verplicht ja of nee?

Wanneer je wilt weten of de zorgverzekering verplicht is, moeten we eerst onderscheid gaan maken tussen twee soorten zorgverzekeringen.

Basisverzekering – De basisverzekering is verplicht. Wie in Nederland woont of werk, moet verplicht een basisverzekering afsluiten. Daarmee is je zorg verzekerd. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld de apotheek, huisarts en ziekenhuis. De overheid stelt elk jaar vast wat er precies wordt vergoed vanuit het basispakket.

Basisverzekering voor kinderen – Het is ook verplicht om kinderen te verzekeren. Je schrijft daarom je kind binnen 4 maanden na geboorte in bij een zorgverzekeraar. Dit kan bij je eigen zorgverzekeraar maar mag ook bij een andere, dat is geheel aan jezelf.

Voor kinderen onder kun je 18 jaar betaal je geen premie en eigen risico. Zorgverzekering voor 18-jarigen betalen pas vanaf de 1e maand wanneer ze 18 worden.

Aanvullende verzekering – De aanvullende verzekering is niet verplicht. Je mag zelf bepalen of je hier gebruik van wilt maken. Het doel is om jezelf extra te verzekeren voor kosten die niet worden vergoed vanuit het basispakket.

Gevolgen voor het niet afsluiten van een basisverzekering

Wanneer je niet verzekerd bent, dan krijg je te maken met CAK. Het CAK stuurt je een brief wanneer je niet verzekerd bent. Je moet dan binnen 3 maanden een zorgverzekering afsluiten of aantonen dat jij jezelf niet hoeft te verzekeren. Wanneer je dit allemaal niet doet, krijg je een boete.

Krijg je van CAK 2 boetes? Dan meldt CAK je aan bij een zorgverzekeraar. Hierbij wordt er 12 maanden premie op je inkomsten ingehouden. Wanneer je geen vast inkomen krijgt, dan krijg je vanzelf een acceptgiro toegestuurd.

Wanneer je niet veel geld hebt voor een zorgverzekering, is het handig om te gaan vergelijken om uiteindelijk de goedkoopste zorgverzekering af te sluiten.

Edit