Niemand wil teveel huur betalen

niemand wil teveel huur betalen

De krapte op de huizenmarkt wordt een steeds groter probleem. Vooral voor de jonge starters met een modaal inkomen zijn er te weinig woningen beschikbaar. Doordat er steeds minder huizen in de verkoop komen, blijven de prijzen maar stijgen. Een van de oorzaken voor de krapte op de woningmarkt komt door huisbazen die woningen opkopen en vervolgens in de particuliere sector gaan verhuren. Het gebeurt ook regelmatig dat de huisbazen deze huizen in kamers opdelen en vervolgens verhuren aan studenten voor torenhoge prijzen. Vooral in studentensteden zoals bijvoorbeeld Rotterdam is dit een groot probleem. Wat is hier tegen te doen?

Politieke maatregelen

De politiek probeert de zogenaamde huisjesmelkers tegen te gaan. De definitie van huisjesmelker luidt: een huisbaas die de woonruimte voor extreem hoge huurprijzen verhuurt. Er zijn al verschillende maatregelen getroffen vanuit de politiek tegen de huisjesmelkers. Zo is er al getracht om hen meer belasting te laten betalen. Daarnaast is er al gedreigd met een boete. Als huisjesmelkers nu gesnapt worden, moeten ze de teveel gevraagde huur terugbetalen. Er zijn politieke partijen, waaronder GroenLinks, die dat niet voldoende vinden. Zij pleiten voor een boete, bovenop het terugbetalen van de huur. Hiervoor is wel een meerderheid in de tweede kamer nodig.

Hulp van een advocaat

Er komen steeds meer tools waarmee je zelf kan checken of jouw huurprijs voldoet, of dat je teveel huur betaalt. Als blijkt dat jij teveel huur betaalt, mag je je huisbaas hierop aanspreken. Hij is dan verplicht om het teveel gevorderde huur terug te betalen aan jou. Houd er wel rekening mee dat je huisbaas hier niet blij mee gaat zijn, en dat hij er alles aan doet om het niet zo ver te laten komen. Kom je er samen met je huisbaas niet uit? Schakel dan de hulp van een advocaat in. Zij zijn gespecialiseerd in onder andere het huurrecht en weten precies wat jouw rechten zijn. De huisbaas heeft dan geen poot meer om op te staan.

Woon je zelf in Rotterdam en heb je altijd teveel huur betaald? Neem dan contact op met De Brouwer Advocaten in Rotterdam. Zij kunnen jou helpen en voorzien van juridisch advies.

Edit