Op welke manier verleng jij je licentie?

Windows office 2016

De zijn veel verschillende licenties op de markt, met ieder een andere werking. Maar waarom maken we eigenlijk gebruik van licenties? In veel gevallen heb je niet eens door dat je beschikt over een licentie totdat je deze moet verlengen.

Het verlengen van een licentie

Wanneer je het hebt over licenties is de kans groot dat mensen geen idee hebben waar je het nu daadwerkelijk over hebt. Toch beschikken erg veel programma’s over een licentie. Wanneer je het bijvoorbeeld hebt over een van de Officeprogramma’s dan beschikken deze allemaal eigenlijk over een licentie. Zo kan je gemakkelijk een Word licentie of een Office 2016 licentie aanschaffen. In veel gevallen zie je dat mensen hier geen weet van hebben. Wanneer je namelijk een nieuwe laptop of computer gaat aanschaffen dan is de kans groot dat je hier een geldige licentie van een jaar op hebt staan. Hiermee ben je het eerste jaar voorzien van een geldige licentie en kan je dan ook gebruik maken van alle beschikbare Officeprogramma’s. Wanneer dit jaar voorbij is krijg je de mogelijkheid de licentie te verlengen. In veel gevallen heb je de mogelijkheid om uit een pakket te kiezen of voor specifieke programma’s te gaan. De kans dat een compleet pakket voordeliger is, is natuurlijk vele malen groter. Toch is dit niet altijd de meest verstandige keuze, de kans is namelijk groot dat je maar een aantal van deze programma’s actief gaat gebruiken.

Ga voor wat nodig is

Als je bijvoorbeeld een beperkt budget hebt of liever niet zoveel wilt besteden aan een licentie dan is het verstandig om alleen te gaan voor de licentie waar je actief gebruik van gaat maken. De volledige officepakketten zijn vaak vele malen duurder dan wanneer je bijvoorbeeld een losse licentie aanschaft voor Word en Excel. Het is verstandig om hier goed over na te denken. Wanneer je niet zeker weet welke licentie je eigenlijk nodig hebt is het eerst verstandig om dit te onderzoeken. Waar wil je gebruik van maken en is dit over een jaar nog steeds van toepassing of zijn er dan andere aspecten waar je rekening mee moet houden?

Edit