De praktische informatie bij het overlijden

Het is erg vervelend als er een dierbare overlijd die je goed gekend hebt. Het kan dan ook zo zijn dat je de uitvaart van de dierbare moet regelen en dit kan erg veel moeite zijn en het kan ook een moeilijke taak zijn. Het voordeel hiervan is dat er wel veel sites en uitvaartondernemingen zijn die je kunnen helpen met het op een rijtje krijgen van de dingen die gebeurd moeten worden. Er staan tegenwoordig ook verschillende checklists online waar je kunt kijken en zien wat er allemaal moet gebeuren om een goede uitvaart te regelen.

Verschillende verklaringen regelen

Wanneer iemand komt te overlijden moet dit officieel vastgesteld worden door een huisarts. Het kan wel zo zijn dat de huisarts erbij is als de persoon overlijdt, maar dit is in de meeste gevallen niet zo. Het is dan belangrijk dat er binnen 24 uur een melding is bij de huisarts die daarna vast kan stellen dat de persoon overleden is. Als dit is gebeurd geeft de huisarts een verklaring van overlijden af. Een ander belangrijk ding waar naar gekeken moet worden is of de persoon een donor was ja of nee. Als de persoon een donor was gaat de procedure na het overlijden iets anders dan als de persoon geen donor is/was.

Heeft de overledene specifieke wensen?

Het kan natuurlijk zo zijn dat de overleden persoon verschillende wensen had en graag wil dat deze wensen ook uitgevoerd worden. Het is dan alleen wel belangrijk dat deze wensen ook opschreven zijn. Als de overleden persoon geen wensen heeft die opgeschreven zijn, dan moet de aangewezen persoon of de nabestaanden beslissen wat er met de uitvaart gebeurd. Het is daarom wel belangrijk dat de uitvaart goed geregeld wordt.

Edit