Tips voor het kopen van je eerste auto

Wanneer je je eerste auto gaat kopen zijn er een aantal zaken waar je aan moet denken. Er is veel aanbod in auto’s, kleine of grote, diesel of benzine, nieuw of oud. Veel verschillen die je allemaal tegen elkaar op moet wegen. Hier een aantal tips die daarbij kunnen helpen.

Kijk welke soort auto je wilt en binnen je budget past

Het liefst wil je de allernieuwste en de allerbeste auto die op de markt is. Meestal is deze alleen niet te betalen. Kijk daarom wat voor jou het beste is. Wil je liever een wat betere tweedehands auto of juist een nieuwe auto die wat minder capaciteit heeft. Bij een tweedehandsauto zitten er al kilometers op. Je weet dan niet wat er mee is gebeurd, dus een keuring is dan handig. Een nieuwe auto heeft het voordeel dat je er zelf altijd mee hebt gereden. Je weet dus precies wat ermee gebeurd is.

Zorg dat de auto die jij uiteindelijk koopt bij jouw wensen passen. Als je graag een gezin wilt starten in de nabije toekomst of je hebt al kinderen, is een wat grotere auto verstandig. Ben je juist alleen kan een kleinere auto weer praktischer zijn.

Ga je voor een benzine, diesel of elektrische?

Vaak voor een eerste auto wordt er niet gekozen voor een elektrische auto, dit omdat deze vaak duurder zijn. Ook heb je een plek nodig waar je hem dan kan opladen. Dit is niet altijd gemakkelijk te regelen. 

Een diesel auto wordt vaak gekozen als er wat meer kilometers gemaakt worden. De meeste diesels rijden wat comfortabeler, vooral op de snelweg. Qua maandelijkse kosten hoeft het vaak niet veel verschil te maken. Wel is het zo dat een diesel vaak wat duurder is in aanschaf. Dat zorgt ervoor dat jij hem waarschijnlijk zelf ook voor meer geld kan verkopen. 

Een benzineauto is dus vaak wat goedkoper in aanschaf. Ook is benzine beter voor het milieu. Een diesel stoot meer slechte stoffen uit. Wanneer je een benzineauto rijdt is er ook een verschil in wegenbelasting. Deze is vaak voor een benzineauto lager dan voor een diesel. Er is een toeslag van 42 euro per maand wanneer je diesel rijdt. Als je met precies dezelfde auto rijdt alleen dan een benzinemotor scheelt dit veel maandelijkse kosten.

Zorg dat je je auto op de goede manier verzekerd

Een auto goed verzekeren is erg belangrijk. Zonder een basis verzekering mag je niet eens rijden op de openbare weg. Kijk goed naar wat voor soort verzekering belangrijk is voor jullie. Als je een beeld wilt krijgen over verschillende autoverzekeringen, kun je een autoverzekering simulatie doen. 

Heb je een auto gekocht die in aanschaf niet heel duur was, is veel verzekeren vaak niet nodig. Je kunt dan beter de schade zelf betalen. Anders betaal je iedere maand premie, terwijl je waarschijnlijk niks uitbetaald krijgt bij de verzekering. Ook is het zo dat je graag je schadevrije jaren wilt opbouwen. Als deze meer worden zul je korting krijgen op je premie. Je auto verzekeren is dus belangrijk, maar kijk wel welke verzekering het beste bij jou past.

Edit