(V)echtscheiding voorkomen? Zo doe je dat

vechtscheiding voorkomen, zo doe je dat

Als je huwelijk uitloopt op een scheiding, past dat niet in het ideale toekomstbeeld wat je voor ogen had. Als je in het huwelijk treedt, beloof je je partner eeuwige trouw. Helaas kan het zo zijn dat gedurende de jaren toch blijkt dat jullie niet zo goed bij elkaar passen als je dacht. Dit kan pijnlijk en confronterend zijn, want hoe moet je nu verder? Een van de twee moet op zoek naar andere woonruimte, alle spullen moeten verdeeld worden en eventuele kinderen zie je ineens een stuk minder. Toch kan je, ondanks alle emoties die bij een scheiding komen kijken, er alles aan doen om de impact zo laag mogelijk te houden.

Ideale situatie

De meest ideale situatie is natuurlijk als je er samen met je ex-partner uit kan komen zonder ruzie en gedoe. Dan worden er de minste klappen uitgedeeld en houden beide partijen er een goed gevoel aan over. Echter, een scheiding wordt niet voor niks in gang gezet. Vaak is daar veel onenigheid aan vooraf gegaan en de kans dat er nog zonder ruzie gecommuniceerd kan worden, is klein. Er zijn dan nog andere mogelijkheden om je scheiding vorm te geven.

Hulp bij de scheiding

Je kan bijvoorbeeld hulp bij de scheiding krijgen door middel van een mediator. Een mediator is een onafhankelijk derde persoon die jullie helpt met het maken van afspraken. Uit ervaring blijkt dat de communicatie tijdens een scheiding vaak moeizaam gaat vanwege de vele emoties die erbij komen kijken. Een mediator helpt hierbij en zorgt ervoor dat er geen verliezers uit de strijd komen. Er wordt namelijk geluisterd naar beide partijen en er wordt gezorgd dat beide partijen het eens worden over de afspraken die gemaakt worden.

Scheiding geslaagd?

Je kan de scheiding geslaagd noemen als beide partijen met een goed gevoel uit elkaar gaan en tevreden zijn over de afspraken die er gemaakt zijn. Niemand vindt het leuk om te gaan scheiden, dus dan moet je er maar het beste van proberen te maken. Het is tenslotte het begin van een nieuw leven en de toekomst kan alleen maar beter worden. Je wil dan niet blijven hangen in het lange proces van een scheiding, dat kan maar beter zo snel mogelijk geregeld worden.

Edit