Verschillende soorten erfafscheidingen

Heerlijke zomeravonden in de tuin doorbrengen, dat zullen veel van ons doen. Geniet in alle rust van je privacy in je achtertuin. Maar heb jij al een erfafscheiding? Zonder afscheiding kan namelijk iedereen zomaar in je tuin kijken en dat is natuurlijk niet altijd even prettig.

Om deze redenen plaatsen dan ook veel mensen een erfafscheiding om hun tuin. Maar hoe kies je nou een goede erfafscheiding? Wat zijn de opties? Wat past het best bij jouw tuin? En waar moet je allemaal op letten bij het aanschaffen? In deze blog lees je daar alles over.

De schutting

Het is belangrijk om eerst duidelijk te hebben waarom je graag je erf wil afscheiden. Is dit voor de privacy? Zit je heel erg in de wind? Of heb je te maken met geluidsoverlast? Er zijn verschillende soorten erfafscheidingen te krijgen. Vaak wordt er toch gekozen voor een schutting. Bij het kiezen van een schutting is het belangrijk om na te denken over de kleur en het soort materiaal. De kleur en materiaal van de schutting kan sfeerbepalend zijn voor je tuin.

Kies jij voor een stoere look met donker steigerhout, een natuurlijke look met een wilgenmat of voor een avontuurlijke look met bamboepalen. Tegenwoordig zijn er kant-en-klare schuttingen te krijgen. Zo wordt het plaatsen van je schutting een makkelijke en snelle klus. Hou er wel rekening mee dat er wettelijke regels zijn voor de hoogte van de schutting etc.

De haag

Naast schuttingen heb je natuurlijk ook nog andere erfafscheidingen zoals een haag. Dit is een soort dikke hoge struik die dicht op elkaar staat waardoor je er niet doorheen kan kijken. De meest gekozen hagen zijn: beuken, haagbeuken, coniferen, taxussen of klimop.

Het hebben van een haag als afscheiding geef een meer natuurlijke sfeer aan je tuin. Verder is het belangrijk om rekening te houden met de plek waar je woont. Woon je in een kustgebied waar veel zout zeewater waait?

Daar kan niet elke haag tegen. Het kan zelfs zo zijn dat door de harde wind de haag er lelijk van kan gaan verkleuren. Het enigste nadeel aan het hebben van een haag is dat deze wel vraagt om veel onderhoud. Neem dit nadeel ook mee in je keuze.

Kunststof muur

Een andere optie is een muur van kunststof. Een moderne optie. Vaak creëert deze muur een luxe, ruime en rustige uitstraling. Een kunststof muur is ook erg mooi in combinatie met spotjes of lantaarns in de tuin. Het is ook mogelijk om in de kunststof muur een doorkijk deel te maken.

Een groot voordeel van een kunststof muur is dat ze worden geleverd in RAL-kleuren. Hierdoor hoef je ze zelf niet meer in de gewenste kleur te schilderen. Wat nog meer een leuk voordeel is aan een kunststof muur is dat je er ook bijpassende tuinstoelen, loungeset en bloempotten bij kunt plaatsen. Deze worden gemaakt van hetzelfde soort materiaal.

De loungesets maak je comfortabel door kussens te plaatsen. En de bloempotten stijl je af met een mooie plant.

Edit