Vooruitkijkend naar de lente: je tuin klaarmaken voor de winter

je tuin klaarmaken voor de winter

‘t Is weer voorbij, die mooie zomer. Maar daar komt dan wel een gezellige winter voor terug, zodra de herfst ook z’n biezen heeft gepakt.

 

En in Nederland kan dat nogal wat tijd in beslag nemen. Nazomers duren meestal behoorlijk lang, wat je gelukkig de tijd geeft om even wat orde op zaken te stellen in je tuin. Want voor zover we hier kunnen spreken van vorst, is de plantengroei op je erf tijdens de winterperiode extra kwetsbaar. Dus in plaats van de boel gewoon de boel te laten steek je nog één keer je handen flink uit die mouwen van je om de mogelijke schade zo veel mogelijk te beperken. Door deze inzet heb je in het voorjaar veel minder moeite om je tuin weer in volle bloei te zetten.

 

Oh, en natuurlijk mag je ook de vogels niet aan hun lot overlaten. Daarover later meer.

Grensbewaking

Maar dan compleet anders. Een grens is in het Engels immers een border, een populair woord voor bloemper. En hoe veel je er daarvan ook hebt, die wil je wel mooi, schoon en netjes achterlaten. Dat betekent dat dorre bladeren en takken moeten worden verwijderd. Wat nog wel bloeit, kun je gewoon zo laten. Daar hebben de vogels, vlinders en bijen die zich nu nog laten zien hopelijk wat aan. Die hebben hierdoor nog een klein moment om aan te sterken voordat de winter hen het leven zuur gaat maken.

Maaien

Je groene perken mag je niet zo achterlaten. Die moeten worden gekortwiekt nu het nog kan. Zo blijft je gras gezond en kan het de winter doorstaan. Blaadjes, takjes en ander al dan niet natuurlijk afval houden de groei van je gras tegen. Haal die dus weg voordat je begint met maaien. Voordat de winter inzet moet je minstens één keer je gazon hebben gemaaid. Natuurlijk kan dit makkelijk twee keer worden, aangezien de seizoenen in Nederland vaak nogal mild uitpakken.

Snoeischaar slijpen

Houd bomen en takken gezond door ze te snoeien. Verdorde aanhangsels haal je weg en laat je plaatsmaken voor nieuwe groei.

Water afsluiten

Alleen buitenshuis dan, hè? Berg je tuinslang op, samen met de nodige koppelstukken. Het liefste leg je die op een veilige, droge plek, zoals je tuinhuis, schuur of garage. Sluit de waterleiding af, aangezien de buizen kunnen bevriezen. En dus kapotgaan.

Vogels helpen

De winter wordt zwaar voor vogels, eekhoorns en andere bewoners van je tuin. Gun ze dus dat extra beetje voedsel in de vorm van zaden en vetbollen. Die leg je neer op een plank of in een zelfgebouwd vogelhuisje. Ben je niet zo handig? Geen probleem. De schitterende en efficiënte modellen van Esschert Design komen in iedere tuin mooi tot hun recht.

Edit