Waarom is kilometerregistratie belangrijk?

Waarom is kilometerregistratie belangrijk

Je hebt een eigen bedrijf en een auto van de zaak, of je gebruikt je privé auto ook voor zakelijke doeleinden. Je hebt haast, je moet snel ergens naartoe, maar je moet nog wel even de administratie doen voordat je weg kan rijden. Dat is natuurlijk erg vervelend, maar wel erg belangrijk. Bij een auto die je zowel privé als zakelijk gebruikt, is het noodzakelijk om alle gereden kilometers bij te houden. Waarom is dit zo belangrijk?

Zakelijk rijden

Of de auto nou op naam staat van jou als persoon of van je bedrijf, dat maakt niet zo heel veel uit. Als de auto voor zowel privé als zakelijke doeleinden wordt gebruikt, dien je te allen tijde een juiste kilometerregistratie bij te houden. Doe je dit niet en je krijgt controle van de belastingdienst, dan heb je een groot probleem. Het kan namelijk gezien worden als een vorm van belastingontduiking. Wat is nou het geval? Als je met je zakelijke auto meer dan 500 privé kilometers rijdt op jaarbasis, dan moet je bijtelling betalen over de auto. Bijtelling is een soort belasting. Als de auto op naam van de zaak staat, kan je alle gemaakte kosten op naam van de zaak zetten. Je kan de kosten dan van de gemaakte winst aftrekken, waardoor je uiteindelijk onderaan de streep minder belasting betaalt. Dat is natuurlijk fijn, maar het vereist wel een goede administratie als het aankomt op de gereden kilometers.

Kilometers bijhouden

Hoe kan je de kilometers nou het beste bijhouden? Daar zijn verschillende manieren voor. Het makkelijkst is om een kilometerregistratiesysteem in de auto te laten plaatsen. Dit is een kastje die automatisch alle gegevens opslaat. Op die manier is de kans klein dat er fouten gemaakt worden. Ook worden de gegevens voor een langere tijd bewaard en je kan ze gemakkelijk inzien. Deze administratie moet je namelijk zeven jaar bewaren. De belastingdienst kan al die tijd de administratie nog opvragen. Het aanschaffen van een dergelijk systeem kost dus even wat geld, maar het scheelt je wel ontzettend veel tijd.

Edit