Wat kun je verwachten met een uitvaart van een foetus?

Als er een kindje op de wereld wordt gebracht korter dan 24 weken dan mag er zelf een keuze worden gemaakt op welke manier er afscheid wordt genomen van het kindje. Een uitvaart foetus wordt dan ook niet verplicht maar het mag uiteraard wel. De keuze is altijd aan de ouders zelf.

Indien een kindje wordt geboren na de 24 weken dan wordt er gesproken van een doodgeboren kindje. Een uitvaart is dan wel verplicht. Maar hoe pak je dit nu precies aan? In deze moeilijke periode is het denken op een heldere manier en beslissingen nemen erg lastig. Een aantal tips die belangrijk zijn om niet te vergeten zijn:

De keuze tussen cremeren en begraven is ook altijd een punt. Ieder heeft daar ook zijn eigen reden voor. Sommige ouders kiezen er ook voor om het kindje achter te laten op het ziekenhuis.

Het aanraken van de baby is erg belangrijk. Dit helpt bij het verwerken en accepteren van het verlies. Probeer indien dit mogelijk is zo veel mogelijk van het lichaampje te herinneren. Voel de vingertjes, teentjes en het gezichtje goed. Ondanks dat je als ouder zijnde erg verdrietig bent, probeer wel te “genieten” van dit momentje.

In de loop van de tijd krijg je als ouder zijnde de behoefte om spulletjes aan te raken van de baby. Het is belangrijk om zo veel mogelijk te bewaren in bijvoorbeeld een bewaardoos. Denk daarbij aan het navelklemmetje, het naambandje, knuffels, sokjes enzovoort.

Het lijkt misschien raar maar probeer zo veel mogelijk foto’s te maken van uw kindje. Fotografeer daarbij de details zoals de voetjes, handjes en het gezichtje. In het begin wil je de foto’s nog helemaal niet bekijken maar in een later stadium zul je als ouder zijnde toch de foto’s willen bekijken.

Edit