Wat mag je verwachten van de kraamhulp?

Wat mag je verwachten van de kraamhulp

Elke vrouw die bevallen is, heeft in Nederland recht op kraamhulp. Dit wordt vergoed vanuit je zorgverzekering. Tijdens de zwangerschap schrijf je je in bij een kraambureau, waar je vervolgens een kennismaking en intake hebt. Als de bevalling eenmaal achter de rug is, komt er acht dagen lang een kraamhulp bij je thuis voor een aantal uur. Op hoeveel uur je recht hebt op een dag, is afhankelijk van je verzekering en de situatie waarin je zit. Wat mag je wel en niet verwachten van je kraamhulp?

Moeder

Of je zoekt naar kraamhulp in Almere, of naar kraamhulp in Groningen of ergens anders in het land, in principe is de hulp op dezelfde manier georganiseerd. De kraamhulp heeft een bepaald takenpakket waarvoor ze bij je thuis komt. De kraamhulp is er zowel voor de moeder als voor de baby. Bij de moeder controleert ze de temperatuur, de hechtingen als die er zijn en het bloedverlies. Ze monitort dus de algemene gezondheid. Ook zorgt ze voor de hygiëne in huis. Als pas bevallen vrouw kan je lichamelijk nog niet zoveel, dus de kraamhulp neemt deze taken op zich. Denk hierbij aan het verschonen van je bed, stofzuigen en het doen van de was.

Baby

De kraamhulp is er uiteraard ook om de baby in de gaten te houden. Ze controleert de temperatuur regelmatig, want baby’s kunnen hun eigen lichaamstemperatuur nog niet zelf reguleren. Ook helpt ze met eventuele borstvoeding en geeft ze daar tips over. Daarnaast laat ze je zien hoe je je baby in bad kan doen en houdt ze in de gaten of de baby geen last krijgt van luieruitslag. Verder biedt ze ook een luisterend oor en geeft ze adviezen over hoe je met je baby om moet gaan.

Wat doet ze niet?

Een kraamverzorgster is niet hetzelfde als een huishoudelijke hulp. Je hoeft dus niet van haar te verwachten dat ze de ramen gaat zemen of de hele keuken van top tot teen gaat schoonmaken. Ze huishoudelijke taakjes die ze doet, is om ervoor te zorgen dat moeder en kind in een hygiënische omgeving kunnen leven, omdat moeder dat in de eerste week na de bevalling nog niet zelf kan doen.

Edit