Zo verleng je de accuduur van je laptop

computer

Laptop accu’s lopen leeg, daarmee vertellen we je niets nieuws. Toch lukt het sommige mensen om twee keer zo lang met zo’n accu te doen als anderen. Hoe jij dat ook voor elkaar kunt krijgen? Door te weten hoe je meer uit een accu kunt halen. Wij geven je hierover een aantal tips, dus leer snel verder.

Tip 1: maak gebruik van het accu-onderhoudprogramma

Voor de laptops van merken als Sony en Lenovo is een programma (software) beschikbaar, waarmee je het accugebruik van je laptop kunt beheren. Met behulp van dit programma kun je instellen dat de accu van je laptop stopt met opladen als deze 80% ‘vol’ is. Het is namelijk niet goed om je accu altijd 100% op te laden, want daar wordt hij lui van. Luie accu’s gaan minder lang mee.

Tip 2: zorg dat je laptop koel blijft

Laptop accu’s worden snel (te) heet. Dat is slecht, want die hitte is allemaal energie die verloren gaat. Al die hitte is bovendien schadelijk voor de verschillende onderdelen in je laptop. De kans dat je gegevens kwijt raakt wordt hierdoor groter. Laat je laptop daarom ook nooit zomaar op een tafeltje pal in de zon liggen.

Laptop accu’s mogen ook niet (te) koud worden. Bij een te koude accu loopt de capaciteit terug. Laad je de accu van je laptop op bij een temperatuur van onder de vijf graden Celsius, dan neemt de laadstroom af. Het laadproces duurt hierdoor een stuk langer. Heeft je laptop dus lang in een koude ruimte gelegen? Laat hem dan eerst langzaam (weer) op kamertemperatuur komen, voordat je de accu oplaadt.

Tip 3: hou de helderheid van het beeldscherm zo laag mogelijk

Zit je bij lekker weer met je laptop op schoot in de zon, dan is het gebruikelijk de helderheid van je beeldscherm hoog te zetten. Doe je dat niet, dan zie je niet zo veel. Zodra je de mogelijkheid hebt de helderheid weer lager te zetten, moet je dat echter meteen doen. Een veel lichter beeldscherm is namelijk een ware accuverslinder. Wees dus verstandig en probeer zoveel mogelijk met een beeldscherm te werken met een lage helderheid.

Tip 4: zet je laptop in slaapstand in plaats van helemaal uit

Veel mensen schakelen hun laptop helemaal uit als ze klaar zijn met het schrijven van een tekst, het bewerken van foto’s of wat dan ook. Als je weet dat je je laptop echter binnen een paar uur weer gaat gebruiken, kun je hem beter in slaapstand zetten. Waarom? Omdat het meer energie kost en je dus meer van je accu gebruikt wanneer je je laptop opnieuw opstart dan wanneer je hem uit de slaapstand haalt.

Tip 5: kalibreer de accu van je laptop

Geeft Windows aan dat de accu van je laptop niet meer kan worden opgeladen, terwijl deze nog helemaal niet voldoende is opgeladen? Dan is het tijd voor de kalibratie van de accu van je laptop. Hoe je een accu kalibreert? Doorloop de volgende stappen en je weet het:

  1. Schakel de screensaver en andere programma’s uit. Hierdoor valt je laptop vanzelf in de slaapstand;
  2. Laad de accu van je laptop helemaal op;
  3. Laat de accu van je laptop weer helemaal leeglopen tot hij uitvalt;
  4. Laad de accu van je laptop opnieuw en zonder onderbreking op;
  5. Schakel de screensaver en andere programma’s weer in;
  6. De accu van je laptop is nu gekalibreerd.

Is de accu van je laptop echt defect?

Blijkt de accu van je laptop echt defect te zijn? Laat deze dan vervangen door een laptop specialist van een computerreparatiebedrijf. Hou je daarna de 5 tips uit dit artikel in je achterhoofd, dan gaat de accu lekker lang mee.

Bron: https://www.pcrefresh.com/contact/computer-reparatie-rotterdam/

Edit