Besparen op de energielasten

Komend jaar gaan de energielasten weer omhoog. Daarom is het goed om nu alvast te kijken welke energiebesparende maatregelen je kunt treffen om te voorkomen dat je komend jaar met een verrassend hoge energierekening wordt geconfronteerd. In dit artikel helpen we je op weg door een aantal tips met je te delen waarmee je energie kunt besparen.

Schaf led verlichting aan

Het is een bekende maatregel, maar veel mensen hebben nog altijd geen led verlichting in huis. Hoewel dit type verlichting duur is in aanschaf, daalt je stroomverbruik drastisch. Het is belangrijk om niet zomaar led lampen aan te schaffen, omdat ze op oudere armaturen soms niet werken. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een compleet nieuw armatuur inclusief ledlamp aan te schaffen. Dan weet je zeker dat je verlichting werkt.

Schaf een geïsoleerde garagedeur aan

Wanneer je garage tegen je woning is aangebouwd, is het aan te raden om een geïsoleerde garagedeur aan te schaffen. Met name de wat eenvoudigere deuren (zoals bijvoorbeeld kanteldeuren) zijn vaak ongeïsoleerd. Daardoor komt kou en tocht eenvoudig je garage binnen om vervolgens via de verbindingsdeur ook je woning te betreden. Dus terwijl jij hard aan het stoken bent om een aangename temperatuur binnenshuis te krijgen, zorgt je ongeïsoleerde garagedeuren ervoor dat je onnodig veel moet stoken. Een geïsoleerde deur voor de garage kun je onder andere bij garagedeurspecialisten aanschaffen. Het voordeel van een garagedeur specialist, is dat hij meestal bij je thuis langskomt om de deur op te meten. Op die manier weet je zeker dat je nieuwe garagedeur straks naadloos aansluit.

Isoleer je woning

Met name oudere woningen hebben nog vaak ongeïsoleerde muren en vloeren. Maar vergeet ook zeker het dak niet. Als je het dak niet geïsoleerd hebt, kan de opgestegen warmte in je woning eenvoudig via het dak ontsnappen. Het isoleren van je woning is daarom een zeer goede maatregel om ervoor te zorgen dat je energielasten dalen. Het beste is om je woning in 1 keer te laat isoleren, zodat je een scherpe prijs kunt afdingen bij het bedrijf dat je woning gaat isoleren. Sowieso is het aan te raden om bij een aantal partijen een offerte op te vragen, zodat je de prijzen en het aanbod met elkaar kunt vergelijken. Kijk daarbij ook naar certificeringen. Het aanbrengen van sommige soorten isolatiematerialen is namelijk specialistisch werk en dient voor een goed rendement vakkundig aangebracht te worden.

Stap over van energieleverancier

Je kunt je energielasten natuurlijk verlagen door energiebesparende maatregelen te nemen. Maar vergeet ook zeker niet om je huidige energieleverancier eens onder de loep te nemen. De kans is namelijk groot dat andere leveranciers tientallen euro’s goedkoper zijn, zeker als je een contract hebt dat al jarenlang bij dezelfde aanbieder loopt. Kijk bij het vergelijken van energieleveranciers overigens niet alleen naar de prijs, maar ook naar de voorwaarden en de contractduur. Stel bijvoorbeeld dat de verwachting is dat de stroomkosten over enkele jaren flink zullen dalen, dan heeft het natuurlijk nu niet zoveel zin om voor vele jaren een contract af te sluiten, tegen een prijs die straks veel te hoog is.

 

Stuur je eigen tip in

Nu we een aantal tips met je gedeeld hebben om je energielasten te verlagen, horen we ook graag welke tip jij met ons zou willen delen. Op die manier helpen we elkaar om de energielasten naar beneden te krijgen. Dat vindt iedereen natuurlijk fijn!

Edit