De portofoon: nog steeds een goed communicatiemiddel

Tegenwoordig communiceren mensen voornamelijk via de telefoon met elkaar. Zij bellen elkaar, sturen een appje of gebruiken e-mail. In veel beroepen wordt echter ook nog steeds een portofoon gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan hulpverleners zoals brandweermannen en politiemannen, maar ook in de bouw is een portofoon van groot belang. Met een portofoon kun je namelijk een stuk sneller met een grote groep communiceren dan met een telefoon.  

 

Hoe werkt een portofoon?

Met een portofoon kun je met meerdere mensen tegelijkertijd communiceren. Net als bij een telefoon maakt het niet uit waar je bent, je kunt de portofoon namelijk gewoon met je meenemen. Wanneer je wilt communiceren met een portofoon druk je op de knop en spreek je in de portofoon. Iedereen die op hetzelfde kanaal zit kan jouw boodschap nu horen. Je kunt met een portofoon dus eenvoudig meerdere mensen tegelijk bereiken. Het nadeel van een portofoon is dat je niet met meerdere mensen tegelijk kunt spreken wanneer je op hetzelfde kanaal zit.

Oneindig veel keuze

Er zijn enorm veel verschillende soorten portofoons. Er zijn portofoons waar je een vergunning voor nodig hebt en vergunningsvrije portofoons. Het grootste verschillen tussen de twee portofoons is het bereik. Met een vergunningsvrije portofoon heb je vaak hooguit een bereik van 3 kilometer en er kunnen veel storingen optreden. Bij een portofoon waar je wel een vergunning voor nodig hebt is het bereik groter en heb je minder last van storingen. Een ander verschil tussen portofoons is of deze analoog of digitaal zijn. Een digitale portofoon heeft meer mogelijkheden dan een analoge portofoon. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om tekstberichten te versturen en het geluid is van hogere kwaliteit.

 

De prijs van een portofoon

De prijzen tussen verschillende portofoons kunnen enorm verschillen. Zo kun je al een portofoon kopen vanaf twintig euro. Een portofoon met meer mogelijkheden is uiteraard een stuk duurder. Bedenk je daarom van te voren goed welke mogelijkheden je wel en welke je niet noodzakelijk vindt. Wanneer je een portofoon koopt kun je hier ook nog accessoires voor aanschaffen. Denk bijvoorbeeld aan een draagtasje, aan een headset of aan extra accu’s.

Edit