Het juiste voer voor de koeien

tepelvoering-care4cows-juiste-voer

Als melkveehouder is het uiteraard enorm belangrijk dat je koeien veel melk geven. Hoe gezonder je koeien, hoe meer melk ze geven. Maar waar moet je opletten en hoe zorg je ervoor dat je koe zo gezond mogelijk blijft?

Ziekte herkennen

Een zieke koe kan je herkennen aan de houding van de koe. Ze worden sloom, zonderen zich af en eten weinig. Als een koe ziek is staat de vacht vaak overeind. Hierdoor lijkt de vacht erg dof. Uiteraard kan het ook zo zijn dat de koe pijn heeft. Als de koe pijn heeft krijgen ze een kromme rug. Een koe wordt niet zomaar ziek. Het sluipt er langzaam in. Het is dan ook belangrijk om regelmatig de ogen en de oren te checken. Het is namelijk zo dat de spierspanning rondom te ogen wegvalt. Dit geldt ook voor de oren. De huid gaat dus hangen. Hierdoor krijgen koeien holle ogen en staan de oren naar achteren of juist naar beneden. Het is bij koeien enorm belangrijk om te voorkomen dat de koeien last krijgen van mastitis. Mastitis is uierontsteking. Als hier sprake van is heb je een slechte melkkwaliteit. Een belangrijk element hierbij is de juiste tepelvoering van Care4Cows. Alles voor een goede uiergezondheid.

Ziekte voorkomen

Om te voorkomen dat de koeien ziek worden is een schone stal zeer belangrijk. Een ruime en droge stal is dan ook en vereiste. Als er onvoldoende gras en hooi aanwezig is, is het belangrijk dat de koeien bijgevoerd worden. Het wordt dan ook vaak gecombineerd met krachtvoer. Als je dit niet doet kan het zo zijn dat de dieren een tekort aan mineralen hebben. Tegenwoordig is het mogelijk om de koeien automatisch te voeren. Hierdoor ligt er nog meer vers voer voor het hek. Dit kost je veel arbeidsuren en je koeien krijgen vaker goed voer. Door automatisch te voeren bespaar je dus veel arbeid en ben je een stuk flexibeler. Tevens kan je exacter voeren. Hierdoor krijg je een preciezer beeld wat erin en wat eruit gaat. Voeding en hygiƫne zijn dus de sleutel tot gezonde koeien. En dus meer melk.

 

Edit