Lagere energierekening door zonnepanelen

De elektriciteit die u opwekt door zonnepanelen, gebruikt u zelf. U hoeft dus minder elektriciteit in te kopen bij uw elektriciteitsleverancier en heeft minder last van de stijgende elektriciteitsprijzen.

Wekt u meer elektriciteit op dan u verbruikt? Geen probleem. U kunt het overschot aan elektriciteit terugleveren aan uw elektriciteitsleverancier. Zo verdient u bijvoorbeeld ook tijdens uw zomervakantie aan uw zonnepanelen!

Het klopt dat het investeren in kleine systemen economisch gezien niet zo heel rendabel is want installatie- en meetkosten wegen dan relatief zwaarder door. Bovendien wil de overheid grotere zonne-energiesystemen stimuleren en is de subsidieregeling daarop ingericht (Overigens is het een goede zaak dat er zuinig met onze belastingcenten wordt omgesprongen).

 

Onze berekeningen laten zien dat de terugverdientijden voor grotere systemen (> 3000 Wattpiek) heel acceptabel zijn. Dat komt onder andere omdat de prijzen via een vergelijkingssite zoals 123zonnepanelenvergelijken.nl lager zijn. Na 8 jaar hebt u het investeringsbedrag terugverdiend. Zonnepanelen gaan bovendien een stuk langer mee dan de subsidieperiode van 15 jaar. Over een periode van 25 jaar ‘maakt u’ een rendement van 6%% op uw geld. Mensen die onder het box 3 belastingregime vallen hebben zelfs een hogere rendement. Indien de aanschaf hypothecair gefinancierd is zijn de rendementen ook beter.

 

Dit alles bij constante elektriciteitstarieven. Maar de laatste 10 jaar zijn de elektriciteitstarieven met gemiddeld 5% per jaar gestegen. Indien we er vanuit gaan dat de tarieven de komende jaren met gemiddeld 5% per jaar gaan stijgen, dan wordt het rendement op de investering nog hoger.

 

Zelfs indien het economisch rendement misschien niet zo geweldig is dient men te realiseren dat een zonnepaneel installatie altijd positief is in termen van reductie van CO2 emissie en het gebruik van fossiele brandstoffen!

 

Genoeg redenen om zonnepaneel te kopen. Dit is goed voor uw portemonnee en voor het milieu.

Edit