Meer power voor je pc

Je wil meer van je pc, dan hij eigenlijk aankan. Tijd voor een nieuwe zou je denken. Dat hoeft echter niet altijd. Er zijn diverse andere mogelijkheden om je pc net dat beetje meer te geven. Door enkele hardware onderdelen te vervangen, kun je jouw pc gemakkelijk wat sneller maken.

Meer geheugen

Door te zorgen voor meer werkgeheugen, kan je pc beter en sneller functioneren. Het gaat in dit geval om het intern geheugen of ram-geheugen dat zich binnenin je pc bevindt. Dit interne geheugen staat geheel ten dienste van de computer. Het doet zijn best bewerkingen en opdrachten die we de pc geven zo snel mogelijk en zo efficiënt mogelijk te verwerken. Vooral bij het spelen van games bijvoorbeeld, is voldoende intern geheugen van groot belang.

Hoeveel intern geheugen er in de pc aanwezig is, kun je zien door de toetscombinatie Ctrl+Alt+Delete in te drukken. Er komt vervolgens een menu in beeld waarin je kunt kiezen voor ‘Taakbeheer’. Selecteer deze optie. Een nieuw venster wordt geopend met meerdere tabbladen. Kies voor ‘Prestaties’ en klik op het onderdeel ‘Geheugen’. Een overzicht wordt getoond.

Een pc met Windows 10 heeft in principe genoeg aan 2GB intern geheugen, maar zal beter werken met 4 GB. Wil je meer intern geheugen, dan kan dat. Hoeveel hangt af van de gebruiksdoeleinden, maar meer dan 8 GB zal doorgaans niet nodig zijn.

Betere videokaart

Wie graag games speelt op de pc of foto’s en video’s bewerkt, zal een betere grafische kaart nodig hebben dan iemand die hem enkel gebruikt voor de minder van een videokaart vragen. Als je veel van je videokaart vraagt, doe je er goed aan een computer aan te schaffen die minimaal een geïntegreerde grafische kaart heeft met een krachtige grafische processor en een eigen grafisch geheugen. Het toevoegen van een extra grafische kaart is echter een nóg beter idee.

Je hebt bij een nieuwe grafische kaart de keuze uit grote merken als Intel, NVIDIA en ATI (AMD). Let er bij de aanschaf op dat je grafische kaart geschikt is voor de juiste doeleinden. Voor het spelen van games is vooral de kracht van de processor (de kloksnelheid) en de snelheid van het geheugen van de kaart het belangrijkst. Bij gebruik van een videokaart voor het bewerken van foto’s en video’s zijn de hoeveelheid geheugen en de beeldkwaliteit het belangrijkst.

Meer kracht

De processor is het hart van je pc en voert alle opdrachten uit. Logisch dus dat wanneer je meer kracht van je pc verwacht, je een betere processor kunt overwegen. Je dient dan wel te weten wat voor processor je hebt. Ga hiervoor naar ‘Start’, kies voor ‘Instellingen’ en klik op ‘Systeem’ (Windows 10). Selecteer onderaan de lijst ‘Info’ en je systeemspecificaties worden getoond. Een Intel-processor bijvoorbeeld kan alleen vervangen worden door een andere Intel-processor. Verder is van belang: het aantal cores, de cache en de kloksnelheid.

Heb je meer informatie nodig bij de aanschaf van nieuwe hardware? In een specialistische winkel kunnen ze je er alles over vertellen. Hulp nodig bij het vervangen van de hardware? Voor een echte expert is het vervangen van hardware een koud kunstje. Ga hiervoor eens langs bij een iMac reparatie in Amsterdam.

Edit