Stookkosten besparen met hout

houtkachel

Bij een houtkachel denk je al snel aan de sfeer die het met zich meebrengt. Het maakt het gezellig en knus. Vooral als we het hebben over de donkere maanden. Naast het feit dat dit veel gezelligheid met zich mee brengt, bespaar je veel energiekosten met een houtkachel.

Ruimte verwarmen

Een houtkachel kan genoeg zijn om een ruimte te verwarmen. Het is vanzelfsprekend dat je in een kleinere ruimte minder warmte nodig hebt. Hij is natuurlijk sneller op de gewenste temperatuur. Een ander gegeven is dat een huis dat goed geïsoleerd sneller op de juiste tempratuur is. Je hoeft dan nauwelijks te stoken. Door op winteravonden te stoken met houtkachels is het mogelijk om tot 50% te besparen op je gasrekening. De aanschaf van een houtkachel kan dan ook zeer interessant zijn om je woning te voorzien van sfeer én warmte tegen minder stookkosten.

Rookgasafvoer

Het is belangrijk, bij aanschaf, rekening te houden met de rookgasafvoer. Voornamelijk als je van plan bent om het binnen te gebruiken. Per kachel verschilt het welke diameter je nodig hebt. Des te hoger het vermogen van de kachel, des te groter de rookgasafvoer moet zijn. Dus het aantal diameters. Tevens zijn er verschillen in het materiaal van de rookgasafvoer.

Soorten haardhout

Hoe schoner en droger het hout, hoe beter. Dit is beter voor het milieu. Het is belangrijk rekening te houden met het feit dat je niet alles in de houtkachel kan gooien. Het is belangrijk om het schoon te houden. Vooral vochtig en vies hout laat nare sporen achter. Als je namelijk vies hout erin gooit, komt er (zwarte) rook vrij. En hier wordt niemand vrolijk van. Kies dus voor schoon en droog hout. Écht goede houtblokken moeten minimaal twee jaar lang drogen. Sla je hout dus ook droog op.

Edit