Traineeships

trainer

Je bent bijna klaar met je studie. Ga je werken? Op reis? Weet je eigenlijk nog niet welke kant je op wil met je carrière? Misschien is een traineeship de oplossing!

Je debuut maken op de arbeidsmarkt is best lastig. Hoewel het niet zo is dat je vastzit aan de richting waarin je je eerste baan kiest, blijft het een belangrijke eerste stap. Bij veel studies wordt je tegenwoordig algemeen opgeleid zonder al te veel werkervaring (door bijv. stages) op te doen. Bij veel vacatures wordt er echter wel om werkervaring gevraagd. Een traineeship dicht dit ‘gat’ tussen je studie en de arbeidsmarkt. Het biedt onervaren, hoger opgeleiden de mogelijkheid om extra kennis te vergaren en tegelijkertijd werkervaring op te doen. Hierdoor kom je met een flinke dosis extra skills de arbeidsmarkt op!

Er zijn traineeships te vinden in allerlei soorten en maten. Financial traineeships, marketing traineeships, IT traineeships.. Noem maar op. Vaak wordt er gestart met een training van enkele weken of maanden. Nadat je flink hebt geleerd kun je aan de slag bij het bedrijf zelf of bij een opdrachtgever. Hier ga je ervaring opdoen en tussendoor krijg je nog aanvullende cursussen. Gedurende het traject (die varieert van +- 1 tot 3 jaar) leer je waar je wel en niet goed in bent, wat je leuk vindt, waar vraag naar is en hoe je het beste uit jezelf kan halen om je functie goed te vervullen.

 

De voordelen van een traineeship op een rijtje

  • Je kunt jezelf verder ontwikkelen én je doet ervaring op
  • Je hebt geen concurrentie van senioren
  • Een brede oriëntatie op jouw werkveld
  • Je krijgt betaald en doet connecties op

Klinkt te mooi om waar te zijn, toch? Er zit natuurlijk ook een keerzijde aan. Voor een traineeship moet je hard werken. Je wordt (in de vorm van cursussen) in korte tijd klaargestoomd voor ‘het echte leven’. Het tempo ligt hoog, dit moet je dus wel kunnen bijhouden. Daarnaast krijg je vaak (iets) minder betaald dan wanneer je ergens anders direct aan de slag gaat. Natuurlijk staan daar wel vele cursussen en persoonlijke ontwikkeling tegenover, dat is ook wat waard.

Edit