Verhuizen op oudere leeftijd: wel of niet doen?

Verhuizen op oudere leeftijd wel of niet doen

Iedere woningbezitter krijgt vroeg of later te maken met de vraag: kan ik en wil ik, wanneer ik ouder wordt, in mijn huidige woning blijven wonen? Er zijn meerdere factoren die hierin een rol kunnen spelen, elke keus heeft zijn voor- en nadelen. Door middel van dit artikel willen wij je helpen bij het maken van een weloverwogen keuze. Natuurlijk hangt de uiteindelijke keus af van je persoonlijke situatie.

Ouderdom komt met gebreken

Ouder worden kent zijn gebreken, vooral na het bereiken van de 85-jarige leeftijd. Vaak krijgen mensen dan moeite met huishoudelijke taken en handelingen zoals traplopen en opstaan. Voor sommige mensen die deze leeftijd hebben bereikt kunnen de alledaagse taken met moeite, sommige kunnen het helemaal niet meer uitvoeren. Dit weet je natuurlijk niet van te voren, maar de kans dat activiteiten lastiger worden is groot. Daarom is het goed om stil te staan bij je huidige woonsituatie. Ga je op een gegeven moment wel of niet verhuizen?

Alvast verhuizen

Ruim 60 procent van de ouderen in Nederland denkt wel eens na over om te gaan verhuizen naar een woning waar ook met een beperking goed gewoond kan worden. Toch zien wij dat merendeel geen actie onderneemt om daadwerkelijk te gaan verhuizen. Soms wordt de verhuizing pas in gang gezet wanneer het niet anders kan. Het beste is om deze situatie voor te zijn, want dan kost het geestelijk en mentaal minder energie. De voornaamste redenen waarom mensen niet verhuizen zijn:

  • Te weinig financiële middelen om de verhuizing en herinrichting te bekostigen.
  • De woonplaats beschikt niet over het juiste woningaanbod
  • Vaak wil men de huidige woonbuurt met sociale contacten niet verlaten

 

Ook kunnen emotionele redenen een rol spelen voor het uitstellen van een verhuizing. Soms wonen mensen al tientallen jaren in de woning en is het achterlaten van een ‘thuis’ moeilijk. Vele herinneringen zijn hier opgebouwd.

Verhuisdiensten

In je huidige woning blijven wonen lijkt in eerste instantie natuurlijk ideaal, want het levert weinig ‘gedoe’ op. Vaak komen er super veel zaken bij kijken wat stress kan opleveren. Vooral op latere leeftijd is dit minder prettig en kunnen mensen hier minder goed mee omgaan. Toch moet jij je hierdoor niet laten afschrikken, want je hebt verhuisdiensten die je goed kunnen helpen. Ook loont het om een verhuisplan op te stellen. In het plan moet worden opgenomen welke taken er zijn en wanneer die moeten worden uitgevoerd. Vervolgens kan je de taken per persoon verdelen, hierdoor blijft het overzichtelijk.

Aanpassingen in woning

Wanneer je niet van plan bent om te verhuizen adviseren wij je om te beginnen met maatregelen te nemen die voorkomen dat je onverhoopt valt. Ben je bijvoorbeeld al minder mobiel en wordt traplopen steeds lastiger? Dan is het wellicht een goede oplossing om een traplift van Otolift.nl aan te schaffen. Hiermee verklein je het risico op gevaarlijke situaties. Daarnaast hoef je dit vaak ook niet volledig uit eigen zak te betalen. Kijk of je recht hebt op een subsidie voor een traplift. Daarnaast kan je ook beugels monteren in de toilet en badkamer. Dit zorgt meer steun en zekerheid. Met behulp van de beugels kunt je beter gecontroleerde bewegingen maken.

 

Vaak is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen, vooral als de woning voor ongemakken zorgt. Het beste is dan om tijdig te verhuizen naar een geschikte ouderen woning. Kan je met relatief makkelijke aanpassingen goed blijven wonen in je huidige woning? Dan is dat natuurlijk super fijn.

Edit