Volg deze tips voordat je een bed aanschaft

Een bed is misschien wel het belangrijkste meubelstuk wat je in huis hebt staan. Je ligt er elke nacht urenlang op. En met een slecht matras zal je lichaam het ook zeker zwaar hebben overdag. Een bed kopen doe je dan ook pas na veel onderzoek en voorbereiding. Want welk soort matras moet je hebben? Wat voor soort frame past het beste in je slaapkamer? En maakt het aantal latten ook nog uit? Dit zijn allemaal vragen die je eerst goed moet uitdenken voordat je een nieuw bed in huis haalt.

Match het frame met je interieur

Het bedframe bepaalt bijna helemaal de uiteindelijke look van je slaapkamer. Het zal ten slotte een groot meubelstuk zijn dat veel aandacht zal trekken. Het soort frame wat je uitkiest moet dus goed bij de rest van je stijl passen. Houd je van een industriële sfeer? Dan kan een metalen frame de perfecte keuze voor jou zijn. Dit gaat mooi gepaard met zichtbare baksteen muren en een grijs dekbedovertrek. 

Een interieur met een landelijke stijl heeft dan weer veel meer lichte houten accenten verwerkt in de inrichting. Denk bijvoorbeeld aan mooie houten kasten en vloeren. Voor een optisch groter effect kan je het ook allemaal mooi wit schilderen. Dan zie je nog steeds de prachtige houtnerven in de details, maar heb je globaal een strakkere uitstraling gekregen. Een groot en stevig houten bedframe zal hier spetterend bij staan.  

Let ook op je eigen afmetingen

Het frame bepaalt natuurlijk ook hoe groot je bed is. Dit betekent dus eerst goed opmeten. Belangrijk is het bepalen hoeveel ruimte je kwijt kan aan je bed, zodat er ook nog andere meubels goed in de kamer passen. Daarnaast is het ook vanzelfsprekend om te bedenken hoeveel mensen er in het bed zullen slapen, en vooral hoe groot deze zijn. Voor lange mensen is de standaardmaat van 200cm namelijk misschien niet genoeg. Je slaapt het beste als het matras ongeveer 20 centimeter langer is dan jijzelf. Hier moet je dus al rekening mee houden bij het uitkiezen van het frame.  

Hoe kies je het perfecte matras?

Na het bepalen van de grootte van het bedframe, kan je kijken naar het juiste matras. Natuurlijk kijk je eerst naar de maat. Dit moet een perfecte match zijn met het frame. Daarna kijk je naar de hardheid van het matras. Hierbij let je op het gewicht van de persoon die erop gaat slapen. Een hoger gewicht gaat vaak samen met een harder matras. Je zakt er overigens meer in dan wanneer je wat lichter bent. Voor mensen met allergieën zijn er matrassen van speciale materialen gemaakt die als anti allergisch worden gezien. Dit kan in het bijzonder nuttig zijn bij een huisstofmijtallergie. 

In welk seizoen we ons om het moment bevinden kan voor veel mensen ook grote invloed hebben op de slaapkwaliteit. In de zomer veel zweten en in de winter juist koukleumen komt vaak voor. Het is dan goed om op het ventilatievermogen te letten bij het aanschaffen van een nieuw matras. Dit zal zeker helpen om het slapen in de warme zomerse nachten wat aangenamer te maken. Als je meer last hebt van de kou in de wintermaanden, kan je dus ook kijken naar matrassen die warmte juist goed vasthouden. Zo kan je het matras perfect afstemmen op je eigen wensen. 

Edit