Zo maak je een onderhoudsarme tuin

Veel mensen vinden het fijn om een mooie tuin te hebben, maar komen door hun drukke werk- en privéleven onvoldoende toe aan het tuinonderhoud. Schaar jij jezelf ook onder die groep? Dan is het belangrijk om bij het ontwerp van de tuin al rekening te houden met het onderhoudsaspect.

In dit artikel delen we een aantal waardevolle tips met je over hoe je een tuin kunt maken die onderhoudsarm is. Besef wel dat los van het onderhoud, er nog veel meer aspecten van belang zijn bij het ontwerpen en aanleggen van een tuin. Denk bijvoorbeeld aan beplanting die niet geschikt is voor kinderen of huisdieren en het aanleggen van voldoende mogelijkheden om het hemelwater af te voeren. Wil je achteraf dus niet tegen problemen aanlopen? Dan is het aan te raden om een specialist in tuinontwerp in te schakelen.

De beplanting

Onkruid heeft licht en ruimte nodig. Wanneer je voor dichte beplanting kiest, kan het onkruid dus lastig groeien. Belangrijk daarbij, is om voor beplanting te kiezen die niet te hard groeit, omdat je anders om de haveklap het groen moet snoeien. Daarnaast hebben sommige plantensoorten veel water nodig. Ook dat past niet bij een onderhoudsarme tuin. Kortom, informeer bij een hovenier of tuincentrum naar welke beplanting het beste is als je zo min mogelijk tijd aan onderhoud kwijt wilt zijn.

De bestrating

Op de bestrating in je tuin kan na verloop van tijd een groene aanslag ontstaan. Daarnaast kan er onkruid tussen de voegen gaan groeien. Om de groene aanslag tegen te gaan, kun je de bestrating behandelen met een vochtwerende onzichtbare polish. Om de kans op onkruid tussen de tegels te verkleinen, is het belangrijk om de voegen zo smal mogelijk te maken. Een andere optie is om de voegen te vullen met voegzand op epoxybasis. Met dit soort zand maak je het onkruid vrijwel kansloos om te groeien.

De tuinafscheiding

Een haag vraagt doorgaans veel onderhoud, maar er zijn uitzonderingen. Denk bijvoorbeeld aan een hederahaag. Deze hoeft niet perse ieder jaar gesnoeid te worden. Maakt het niet uit wat voor tuinafscheiding je hebt? Ga dan voor een schutting van onderhoudsvrij hout of kies voor een natuurstenen schutting.

Een vijver

Een onderhoudsarme tuin hoeft niet perse te betekenen dat je geen vijver kunt aanleggen. Zolang je het aantal vissen beperkt, niet teveel voert en je een goed filter aanschaft, hoeft een vijver niet veel tijd te kosten. Bovendien kun je bepaalde werkzaamheden, zoals het water verversen, vergemakkelijken zodat je er weinig tijd aan kwijt bent. Bijvoorbeeld door een systeem aan te schaffen die de tuinslang afdicht op het moment dat het water in de vijver een bepaald niveau heeft bereikt.

Het gazon

Een tuin met een mooi gazon, oogt niet alleen mooi, het geeft ook ruimte aan kinderen om te kunnen spelen. Het nadeel van gras is alleen dat het snel kan groeien, met name in de zomer. Toch hoeft dat niet te bekeken dat gras niet bij een onderhoudsarme tuin kan passen. Je kunt bijvoorbeeld een robotgrasmaaier aanschaffen die het maaiwerk uit handen neemt of je kunt voor kunstgras kiezen.

Een andere oplossing: besteed het tuinonderhoud uit

Als je bepaalde wensen hebt met betrekking tot de tuin, dit als gevolg hebben dat er regelmatig tuinonderhoud moet worden verricht, dan kun je er ook voor kiezen om de werkzaamheden door een hoveniersbedrijf uit te laten voeren. 

Dat hoeft overigens niet te betekenen dat je gelijk als het werk moet uitbesteden, je kunt er ook voor kiezen dat je bepaalde onderdelen van tuinonderhoud die weinig tijd vragen zelf uitvoert.

Over het algemeen zijn hoveniers heel flexibel voor wat betreft het uitvoeren wat tuinonderhoud, dus ga gewoon vrijblijvend het gesprek aan. Om je op weg te helpen, hebben wij alvast een bedrijf voor je gevonden: Aardoom Hoveniers. Dit bedrijf is het oudste hoveniersbedrijf van Nederland en heeft een schat aan ervaring als het om tuinontwerp, tuinaanleg en tuinonderhoud gaat.

Wat is jouw tip?

Hoewel we een aantal waardevolle tips met je hebben gedeeld over hoe je een onderhoudsarme tuin kunt maken, zijn er ongetwijfeld nog meer goede tips die we nog niet besproken hebben. Deel ze in dat geval met ons. Stuur ons een bericht en we plaatsen jouw tip(s) bij het artikel!

 

Edit