Zo maak je lekker alcoholvrije cocktails

Je hebt helemaal geen alcohol nodig om een leuke tijd te hebben. Maar af en toe kan je toch de smaak missen van die lekkere cocktails die je op vakantie wel eens gehad hebt. Gelukkig is een alcoholvrije cocktail maken hartstikke lekker, en niemand die de alcohol mist! 

Veel cocktails worden al met vruchtensappen gemaakt. Alleen zijn dit vaak kleine hoeveelheden die in je drankje belanden. Bij een mock cocktail, oftewel een ‘mocktail’, kan je de missende alcohol dus heel goed verbloemen door nog flink wat extra sap toe te voegen! Veel gebruikte sappen zijn bijvoorbeeld:

  • sinaasappelsap
  • citroensap
  • appelsap
  • granaatappelsap
  • perziksap

Het ligt natuurlijk aan de cocktail die je wilt namaken, welke sapjes je erin gooit. In een alcoholvrije mojito doe je natuurlijk geen perziksap, maar limoensap! Heb je overigens helemaal geen zin om ze zelf te maken? Dan kan je altijd nog de Alcoholvrijshop raadplegen. De cocktails zijn al voor je gemixt, je hoeft ze alleen nog maar koud te zetten! 

Wat gaat er nog meer in een alcoholvrije cocktail?

Om de afwezigheid van alcohol te maskeren doe je dus meer vruchtensap in de cocktail dan normaal. Maar er moet natuurlijk nog veel meer bij komen. Om te beginnen worden cocktails bijna altijd koud geserveerd. Gebruik dus ijsklontjes. Maar daarnaast zijn verse kruiden ook een geliefd ingrediënt voor cocktails. Deze zijn ook essentieel om een mocktail succesvol te maken! 

Een hele makkelijke alcoholvrije cocktail om uit te proberen is de Piña Colada. Deze wordt normaliter met witte rum gemaakt, maar kan ook heel makkelijk zonder! Je hebt de volgende ingrediënten nodig:

 

  • kokosmelk
  • ananassap
  • ananas pulp
  • rijpe banaan

De reden dat het zo makkelijk is om te maken, is omdat je het alleen maar in de blender bij elkaar gooit en je bent er al! Er komt geen stampen, schudden of roeren bij kijken. Koop je een voorgemixte fles Piña Colada? Dan is die vaak koud meteen te drinken. Maar je kan er natuurlijk altijd een schijfje ananas bij doen voor de versiering. 

Wanneer je geen zin hebt om het zelf te maken

Je kunt tegenwoordig ook heel makkelijk gemixte cocktails kopen in de winkel of via het internet. En natuurlijk is het geen verrassing dat hier ook alcoholvrije versies van zijn. Deze zijn al helemaal makkelijk om te bereiden. Je moet ze alleen even koelen en klaar! Voor wat extra uitstraling kan je de mix ook nog even in de blender met wat ijs doen, en een leuk glas uitkiezen om te serveren. Een rietje of een takje munt kan ook wonderen doen voor de presentatie.   

Het makkelijke aan deze kant en klaar gemixte alcoholvrije cocktails is dat je er makkelijk wat alcohol bij kan doen wanneer je gasten over de vloer hebt die dat wel zouden willen. Dan heb je in principe de gehele cocktail minus de alcohol klaar staan in je kast. Dit is in een handomdraai om te toveren tot een ‘echte’ cocktail. 

De volgende keer dat je een cocktail besteld en geen zin hebt in alcohol, kan je dus een mocktail bestellen. Dit staat overigens vaak ook als een virgin cocktail beschreven op het menu. Je krijgt dan dus bijna altijd dezelfde ingrediënten als in de originele cocktail, maar dan minus de alcohol en een hoop extra vruchtensap. En het kost vaak ook nog minder geld! 

Edit